Jan 12, 2021, 4:36 PM

Калина 

  Photography » People, Portrait
658 4 48

© Дечко Сивков All rights reserved.

Comments
Please sign in with your account so you can comment and vote.
 • Ама Хари ли може да трие коментари😆. Аххх ти Хариии 🤣
 • Всъщност, коментара на Ирина ме подсети за нещо (едно бързо подреждане на трите категории автори в сайта). Първите- като им напишеш коментар (без значение положителен/отрицателен) високомерно не си правят труда даже да кажат едно “Тенкю!” (с тия пробвам само по веднъж- не ми ли отговорят, повече не си и губя времето, в живота има 100 други по-интересни неща, които човек може да прави- например да си човърка зъбите, припомняйки си какво е ял за закуска ). Втори тип- тия, които уж са широко скроени и носят на критика, ма като им кажеш нещо по-така, "копче", обръщат палачинката и даже се озлобяват и почват да си отмъщават. Общуването с тях (се подразбира) също не е препоръчително. И третия тип (и най-малко като процент)-тия, с които можеш да си говориш, да критикуваш (без злоба), да хвалиш и въобще- да общуваш човешки (ясно е, че тия са ми най-интересни). Ами, това е,тоя коментар сигурно шъ отиде в коша(Хари, тук ли си ?) ма все пак рискувах да го драсна ...
 • Не съм се разгорещила, Ивайло. Всичко е наред.
  Втората част от коментара ми е "по принцип". Просто се възползвах от суматохата. Надявам се да бъда извинена за това ми своеволие.
 • Ирина, защо така се разгорещи? Никой достатъчно уверен в себе си и умен автор, няма да ти се разсърди, ако му кажеш ,,копче". Напротив, веднага ще ти обясни приятелски, ако нещо си разбрала неправилно в произведението му или пък ще се вслуша в думите ти и така ще подобри изкуството си. Но аз забелязах, че тук се е получила една неяснота относно модела пред обектива. Няколко коментара имаше за нейната несъразмерност, като един от коментаторите дори заяви, че главата и е несъразмерно голяма спрямо тялото във втория портрет. Може би греша, но ми се струва, че всичко това идва от недоглеждането на факта, че тя е нисичко на ръст момиче. Едва ли е повече от метър петдесет няколко сантиметра висока, което обаче по никакъв начин не я прави несъразмерна според мен. Не знам защо точно за това се захванаха колегите коментатори.
 • В крайна сметка въпросът тук не е "да" или "не". Защото, за да кажеш "да", трябва да прочетеш, разгледаш, и т.н. всяко едно произведение. За да кажеш "не" - също. Задължително е. А оттам следва, че едва ли има нещо, което да се хареса на всеки. И е редно, наред с това, което вижда един (този със "да"-то), да разберем и какво мислят и тези с "не"-тата. Въпрос на усет, възприятие, настроение и вкус. Или отсъствие на такъв. Съжалявям.
  Хвала на Всевишния, че още никой не е забранил така неудобните "не"-та. Те не значат, че творецът е калпав или произведението, или недай си боже моделът. Те са мнение , на което всеки има право.
  И още нещо. Понякога авторите се засягат, когато някой им каже "копче", без да си дадат сметка, че това произведение е четено, повече от един път при това, разглеждано, сравнявано и върху него е мислено. Някой си е направил труда да го направи, а не е отминал, както се случва с много други. Но...това Вече не е мой проблем.
 • Пише "Портрет", не пише "Модел". А моделът се е представил повече от добре. Мен ме кефи много тази фотография..гледам я, гледам я за кой ли път... Да! - Червилото!.... знаех си че й има нещо... виж, ако беше ярко червено..
 • Съгласен съм за изкуството и за това, че винаги трябва да се вглеждаме по-внимателно в него, когато сме решили да му отделим от времето си. Бедата на сегашния свят е точно тази - че човекът е претрупан с визуални стимулации от външния свят и не може дълго да задържа вниманието си върху нещо и да го изследва в дълбочина.
 • А кой е казал, че авторът иска да представи модела в най-красивия му вид? Портрети не се снимат само, за да изразяват красота. Може да е искал да покаже точно напрегнатите мускули и т.н във въпросната поза. В тази връзка, ако имаше заглавие във връзка с това, което иска да предаде авторът, може би щеше да е по-добре. Точно както е в снимките от линка на Хари. Там се търси естественият вид на жените - без грим, прическа и обезкосмяване. Дали е хубаво или е грозно, няма значение, защото идеята е съвсем различна.

 • Ивайло, той Каменов си мрънка щото не позволявам да се тиражират великите му размишления, които той е решил да сподели с нашата аудитория за да не скучае (което касае и снимките, които предлага настойчиво при нас).
  Но да не се отвличаме, искам да добавя, че линкът, който изпратих дава възможност да се видят и други проекти на Ben Hopper, които намирам, че също имат отношение към темата, която обсъждаме. Ама за това човек тр да отдели и време да погледа да се съсредоточи, а не само да разцъква от телефона снимчици...
 • Ивайло, ....
  Това, че нещо си има куп награди, не може да ме накара да го харесам, само заради факта, че ги има.
  ....................
 • Разбира се, това не е естетика, а изкуство, чрез голата истина за нещата от живота. Но понеже ние сме изискани хора и естети, не обичаме творците, които ни навират пред погледа разни космати и неестетични неща. Разгледай линка няколко пъти и то внимателно и ще видиш, че има няколко невероятни портрета там. Само, че не гледай единствено окосмяването, а целите изображения. Спокойно, Каменов, никой не те цензурира. Само си говорим за изкуството на фотографията тук. Фотографията е много модерно и красиво изкуство.
 • Ив, окосмяване има и на други места- например, отзад. Не се правя на интересен, просто логиката ти ме води натам. Това /предполагам/ ще бъде отлично попадение. Къде ги видя тия "попадения" не знам, но колкото и да са природосъобразени, за мен са си брутални. Това не е естетика, поне според моите разбирания де.
 • Георги, неправилно се изказа, човече. Този фотограф има няколко отлични попадения във въпросния линк. И не е никаква гнус, защото точно така изглежда едно човешко тяло според проекта на природата, а не като оскубана до голо, Анджелина Джоли или Моника Белучи. Изкуството е именно в това - да вземеш нещо незабележимо, и дори грозновато на пръв поглед, и да извлечеш и покажеш красотата, която е скрита още от сътворението в него. Аз аплодирам идеята на Дечко, да направи още един опит със същия модел.
 • Следя този диспут защото ми бе интересно, колко кила празнословие могат да се излеят за еденица време.
  И не мислех въобще да се включвам, Но...
  Хари, постави тук нЯщо си за разглеждане и фзех, че хвърлих един околяр.
  Хари, ако тази Гнус е красиво по твоите стандарти, сега разбирам вече защо ми отхвърляш всички снимки 😋
  Жив и здрав да си и все така естет!
  Аре, толкоз от мен, и чао 😂
 • Спотайвайки се в сенките, мълчаливо (е, вече не чак толкова мълчаливо, де ) следя споровете, чета коментарите и дискусиите. Та, стана ми любопитно за творчеството на тоя Бен Хопър (признавам- непознато за мен име) и реших да хвърля едно око на линка любезно предоставен от Хари (всъщност, ако трябва да съм напълно честен- хвърлих въпросното око заради думичките "интимно окосмяване" в коментара на Веселин , а където има интимно окосмяване, там съм и аз, не бих пропуснал :D ). Та, проблема според мен в снимките на г-н Хопър е не че ни показва интимно окосмяване, а, че...ммм, как да се изразя по-деликатно и кавалерски... че моделките показани там са откровено... грозновати. Едва ли някой би имал нещо против да види същите тия снимки с модел Моника Белучи, например (не и аз, със сигурност :D ). Та, това беше скромното ми мнение- айде, потъвам обратно в нощта ...
 • Грешно впечатление, Хари. Прегледах набързо линка, за останалите проекти нямам време - за сега. Ще ги погледна по-късно. Само се чудя, що ми навря в очите точно това?

 • Веселине, оставяш в мен впечатлението, че не си прочел последното изречение в коментара ми.
 • Дечко, много мъдро решение да сложиш точка на спора. Тук ме разпънаха, дето съм изказал собствено мнение за пропорциите на модела, които може би са се получили от грешна перспектива при заснемането. Това видях, така оцених видяното. К,ва е тая драма, не мога да разбера? Хари, разгледах Ben Hopper и освен интимно окосмяване, не видях никакви пропорции, а и беше брутално за сетивата ми. Кажи честно - това кефи ли те човече? Ире, върна ми топката, и то успешно. Извинявам се, за което! Истинският цитат е... "най-безсмисленото нещо", ама така ми дойде. Дечко, дерзай, добър си !
 • Както каза Ивайло, ще сложа още една снимка. Нека видим дали е позата, модела, дрехата или техниката. 😊
 • Изкушавам се и аз да коментирам това произведение, защото ме заинтригува твърдението, че моделът не бил съвършен и в комбинация с облеклото се получавало нещо не особено добро. Аз съм на обратното мнение и твърдя, че на модела нищо му няма. Проблемът тук е, че момичето е принудено да стои в напълно не естествена и неудобна поза. Тялото е напрегнато, а емоцията се прибира обратно вътре в модела, заради усилието да се задържи позата. Това води автоматично до фокусирането на зрителя, върху детайлите на облеклото и всичко останало. И като резултат напрежението се предава на самия наблюдател, карайки да го чувства, че нещо не е както трябва в портрета. Същия този модел, със същото облекло в една различна поза може да изглежда дори изящно.
 • Художника, тъпа ли ме нарече? И ми даваш съвети!?
  Грешно тълкуваш.
 • Казвал съм го и пак ще го повторя - възприемането на изкуството зависи от нашата подготовка по темата/жанра. Това не отнема правото на всеки да споделя "какво" и "как" му въздейства това което "консумира" като изкуство, но нека има предвид горното...
  Намирам за нелепо коментирането на качествата на един модел и това при всеки удобен случай съм го изказвал. Ако искаш да засегнеш един фотограф, кажи му "ей много ти е готин модела". В нашия раздел това често може да се прочете в коментарните полета.
  Затова си позволявам с приложения линк да дам пример струва ли си да се съсредоточаваме повече върху качествата на модела или работата на фотографа.

  https://therealbenhopper.com/Projects/Natural-Beauty/

  Призовавам ви да разгледате и другите проекти на Ben Hopper много е поучително ...
 • Ирен, внимателно прочетох "дисертацията" ти....посредствен ли ме наричаш в края, или аз грешно го тълкувам? Ако е така, стой си на висотата на носа си - ти по-далече не виждаш! И ще ти кажа едно: Най тъпото нещо е да даваш съвети. На умния не му трябват, а глупака няма да ги приеме!
 • Обработваш снимка както искаш "стара снимка", "стар филм", "Рембранд", променяш цветове, обработваш отделни зони и т.н. Основното май е позиционирането на обекта. В случая точно обектът (моделът) не е представен по най-добрия начин.
  Друго няма, както писа и ИринаК
 • Всичко ми е към автора. Моделът най-малко ме касае. Но понеже е представен само той, лично аз не можах да се фокусирам върху нищо, освен върху детайлите, които леко ме подразниха, признавам. Не търся съвършенство и правилни пропорции. Търся хармония, в нея е красотата. Защото така или иначе от техника нищо не разбирам. Позирала съм няколко пъти за такива фотосесии. Честно да си кажа, можеше и да е по-добре, ако зависеше от мен
 • Аз не съм от хората, които да се притесняват да кажат какво мислят. И ако някога си спестявам мнението, то не с мисъл как ще възприемете мен, а ако човекът насреща не се интересува от мнението ми или за да не нараня някого. Различните хора имат различни вкусове. Далече съм от мисълта, че някой трябва да хареса нещо, само защото други са го харесали. Но пак ще кажа - тук ако си позволявяме да оценяваме снимката, а не само да коментираме, е редно да оценим самата снимка, като такава, а не модела. Разбира се- как е представен модела, зависи и от майсторството и виждането на автора. Това, което е написала Ирина. "Отделно, релефът на тялото се бие с този на бельото. Ръбове, шевове, гънки, зърна и мускули. Кое по-напред" приемам, че е към автора и е нормално да се сподели. Но " Не ми хареса модела... А иначе: техниката и изпълнението са перфектни." !?!? Честно да ви кажа, мисля, че така понякога прогонваме наистина добрите автори. Възхваляване на посрвеността и търсим кусури на можещите.
 • Именно. Двама човека никога не четат една и съща книга.
 • А аз харесах много, но наистина много, не само заради фотографското майсторство, но и заради всичко това, което е посочено от другите приятели в сайта като недостатъци - виждам живия живот, макар и в аранжирана снимка с модел. Съвършенството не ми харесва и ми сладнее...
 • И аз като Веселин. Не ми легна на сърце долната част, за да кажа уау. А дългата жилетка скъсява краката още повече. Едно късо кожено яке или каквото и да е, късо, щеше да издължи оптически тялото поне с 20%. Отделно, релефът на тялото се бие с този на бельото. Ръбове, шевове, гънки, зърна и мускули. Кое по-напред....
 • Но се представя модел. И с подходяща височина на снимане би могло да се коригира.
  Както и само долната част да се удължи малко, което пробвах, и се получава.
 • Е, аз коментирам това, което виждам. Нека се знае: Не се заяждам! Просто имам доблестта да се обоснова за оценката си, за разлика от други, които го правят анонимно. Хубав ден, Ире!
 • Ама тук не оценяваме модели...
 • Ире, Хари... въобще не оспорвам майсторството и уменията на автора. Не ми хареса модела, тъй като смятам че не е редно и кавалерско да коментирам пропорциите - особено пък на жена. И като говоря за пропорции погледнете Витрувианския човек, там всичко е показано. Би трябвало един манекен да отговаря на тези пропорции. А иначе: техниката и изпълнението са перфектни. Миссля, че бях изчерпателен.
 • Прекрасна

 • Веселине, сам го написа в един твой коментар - повече очаквам от теб... Така е, затова не ни занимавай със звездобройство, ами казвай, чакам и аз. Знанието и уменията, според мен, тр да се споделят!
 • Веселине, по-добре кажи причината да намалиш звездичките
 • Оцених с три звездички и ще се обоснова защо: Хареса ми светлината, драпериите на наметалото и моделът от кръста нагоре.
 • Пепи, не е точно изправена. Тялото е леко на пред и може би затова ви изглежда къс.
 • Хубава е!
 • Ето на това можем да кажем (да изплагиатстваме древните мъдреци): "Lege artis"! (не в медицинския, а смисъла на изкуство). Радвам се, че сред нас отново има професионалист.
 • Я как са се очертали гърдите!
  Не знам как се снима в цял ръст, но малко по-отдолу... кракът, на който е стъпила, и то на пръсти, перспективата нещо ми бяга и ми е малко къс.
 • Браво. Да, малко скучно с фона все в графитената палитра..като са толкова хубави портретите и започваме да имаме претенции Браво, че си толкова способен!
 • Че кой не го мързи!
  Предполагам как го правиш, но не и бял, според мен! Пепел от рози...
 • Хари, фона е черен, и аз го сменям с текстури. Имам и бял, но ме мързи да го сменя🤣.
 • Ееее смени фона де! Хубаво е!

  Показах на един приятел, а той, глупакът, пита - иии... къде са бухалките? А аз му отговарям, ами няма други, момчето е снимало само една...
 • На мен също много ми харесва. Отново. Твоите портрети са наслада за окото!
 • Страстно...
  Поздравявам те.
 • Ами при теб всичко ми допада, поне за сега. Много стил намирам в тях.
Random works
: ??:??