May 9, 2007, 11:22 PM  

Червено отражение 

  Poetry
530 0 6

                  I

 

На мене, ми е толкова едно,

проклето

и противно, като в стая

в която кал човешките крака,

нанасяли са,

крачейки към Рая.

 

На мене, ми е толкова едно...

A стъпките проклети,

все не спират -

помислял ли е някой,

за какво се раждат хората,

живеят

и умират?

 

Помислял ли е някой,

за какво съдбата ни отбягва

и "вазира"? -


Че алчно е човешкото око,

че хлябът, е по-тежък от секира,

че ражда се грехът от нищета,

че позата е проза и прозира -

позорът, е житейска суета...


По-ценен е порокът, от сапфира.

 

По-черна е, от черната земя,

кръвта -

във "жилите", когато забушува,

разтворена до капка в завистта

и в злобата,

която се разплува.

 

По-черна е душата, от пръстта -

душите ни

във пръст ще се превърнат,

когато откровена старостта,

подкрепяна по братски от смъртта

в едно на миналото,

гръб обърнат.

 

На миналото аления свод

и белите звезди, ще избледнеят...


Душите ни, ще съхнат и линеят,

пред мраморния вход на нов живот -

като огромен, черен октопод,

ще изпълзи преситата реалност

и с весдесъщата си наглост,

ще отсече дъба, на своя род.

 

Душите ни, ще бъдат оковани.

 

Душите ни, ще бъдат изтерзани.

 

Ще зазвънят чепици подковани

и този звън, дъхът ни ще скове -

тъй, както нощ сковава,

звездното небе...

 

                  II

 

Тихо звездите ще капят,

бавно -

една,  по една,

плавно потъвайки в мрака,

те ще угаснат в тъма...


Те, ще изгният в тъма.

© Бостан Бостанджиев All rights reserved.

Comments
Please sign in with your account so you can comment and vote.
  • Поздравявам те за образното философско преосмисляне на живота,но....
    "душите ни във праст ще се превърнат",обезсмисля всичко....
    Любо.
  • Удивена съм!
    Мъдро, зряло и поетично!
    Браво!
  • Та, казват "Теорията за пулсиращата вселена" била много удобна. От вчера уж има една по-нова! Хубаво е!
  • И защо те е обхванал този песимизъм?Животът е изпитание,но има и хубави неща!
    Усмихни се!
  • Всеки се замисля, над тези неща от живота!

    Поантата и на мен не ми хареса!
    Поздрав!
  • Имаш толкова образен език , такава техника и чувство за ритъм,защо си се втренчил в сянката?...И какви са тия звезди , дето "ще изгният в тъма"?Прощавай, но това е чиста измишльотина - няма гниещи звезди поне в последните два-три милиона години....Има обаче сърдитковци!
Random works
: ??:??