ЦВЕТНАТА РЕКА
Реката цветна мудно вие снага,
изпаднала сякаш в сънливо бездействие.
Оцветената в различен цвят вода
зарежда с емоционално въздействие.
Сега реката лакатуши в бяло,
и разпръсква ведро чистота на деня.
От полъха ù апатично вяло
ме побиват тръпки на студена самота.
С течението, в жълто оцветена
спокойствие донася дълбоката вода.
От топлина и свежест запленена
очаквам жизнерадостни дни и времена.
Сетне, обагрена във тъмносиньо
с оттенък на официалност и душевен хлад,
дори преливаща в небесносиньо
напомня за красота на звезден водопад.
И пратеник на сивата палитра
намусено-зловещ се спуска по реката,
навява на представителност хитра
в добавка с пуритантска строгост непозната.
Тържествен блясък с нюанс на злато
струи от нежно виолетовия цвят,
излъчва и величие богато,
примесено с достойнство на капризен свят.
А във стимулиращо оранжево
портокалова приижда приливна вълна.
С близостта на слънчево приятелство
искри от нея усещане за топлина.
Сега водата става по-червена -
популярен цвят на огъня и на кръвта.
Но спомня за любов благословена,
опознала точно колорита на страстта.
Тече по успокоената река
зелената боя на живата природа,
хармония щедро носи на света
ведно със святата надежда за народа.
Така и се редуват цветовете
на въздействащата на емоции река,
а как ще смесим ги във умовете
от нас зависи. Да, от нас ... и от мъдростта.
Веси_Еси (Еси)
© Еси All rights reserved.