May 13, 2007, 11:34 AM  

Гробища 

  Poetry
597 0 5

 

I

"- О, времена! О, хора!"

 

О, понятия!

 

Не вярвам, нито в Господ -

ни в разпятия...

 

Не вярвам в идеали

и прозрения...


Не вяравам и в светеца,

и в презрения...

 

Но мразя.


А омразата, опива.

Тя, радост и любов

с жестокост слива

в отровна чаша.

 

- Пий, дорде си млад!

 

Аз пих -

усещам вълчи хлад,

как ледено

сърцето ми, сковава...

 

Не бие, то.

Не иска, да прощава...


А тихичко във своя хлад зловещ,

запалило е в харма, свещ -

до свещ,

за мъртъвци...


"Шей'сет свещи, разплата" -

при кръстовете,

чака ги съдбата.

 

II

- Кръстове бели,

бели отшелници -

бели за ангели

и за мошеници!


Вий, сте еднакви

със свой'та изисканост...


Вие, сте повече,

от влюбена искренност...

 

Кръстове бели,

кръстове бледни!


В мир, тук почиват,

богати и бедни...

 

"Туй, що от пръст е -

във пръст ще се върне"...


Няколко думи ...

Коприва...

И търне...

 

III

-Животе -

мразя те, жестоко!

 

Стомана съм...

И моя яден звън,

разтърсва из основи,

надълбоко -

поквара,

глупост

и мъртвешки сън.

 

Роден съм аз презрян -

за да презирам...


Да бъда мразен -

за да мразя, аз.

 

Не ще векувам -

но и да умирам,

последен ще издъхне,

моя глас.

 

IV

Сред гробовете плачеше жена -

изплакваше събираната мъка,

а тиха и прозрачна утринта,

разнасяше със синята мъгла,

безмерна болка,

от разлъка.

 

За мъртвите, говорят все добро

и винаги с нескрита нежност...

Ала, не е ли все едно -

дали за теб говорят зло,

когато си отплувал

във безбрежност?

 

Нерядко, слушал съм това:

- Стори добро,

за да живееш вечно,

дори и мъртъв

в паметта,

на живите -

със своите дела!

 

Листа жълтеят -

идва есента.

 

Аз чист не съм

и чист не ще остана.


Но, нека времето, отсъди

и реши -

за мойте грешки,

може ли сред храма,

безмълвно да догарят,

две свещи.

© Бостан Бостанджиев All rights reserved.

Comments
Please sign in with your account so you can comment and vote.
  • Изграден поет и собствен мироглед.
    Любо
  • Уаллл! Много ми хареса! Наистина е различно и много хубаво!
  • Отново безупречна, реална, безкомпромисна голота! ИСТИНА!
  • ,,- Стори добро
    за да живееш вечно,
    дори и мъртъв в паметта
    на живите -
    със своите дела!''

    Много ми хареса!
    Поздрави!

  • Браво, наистина е много хубаво. И е нещо различно. От мен 6
Random works
: ??:??