Dec 8, 2014, 5:19 PM

Хайдушка 

  Poetry » Civilian
388 1 0

Помниш ли горо, сестро ти моя,
хайдушките песни на твойте чада,
дето се клеха в род и родина
в бой да загинат за свобода..

 

Не щат и да знаят що е страха,
пред турчин не скланят глава,
а с Божия помощ и силна ръка
мигом посичат врага..

 

И виждам байряка със златния лев
на пушка "Берданка" геройската цев,
войводата майко славен напет,
зове си дружина напред.

 

А кърши по него пръсти сега
стара майка с ранена душа,
но е войвода орисан така
докрай да се бори с врага..

 

И нека да помним оня завет
на юнаците майко безчет,
дето презряха дом и жена,
в битката за свобода...

© Боян Дочев All rights reserved.

Comments
Please sign in with your account so you can comment and vote.
Random works
: ??:??