Момчето на жената войник
То крачеше наперено
до стройна жена в униформа.
Тя имаше ангелско бяло лице
и гримирани силно очи, но ù личеше –
мъжко момиче.
Редови служител
от новата армия.
Не познаваха Че –
водача на бедните
от Боливия, Куба и Конго.
Никога нямаше да си купят
черно-червените
фланелки фетиши
с портрета на Корда.
Вървяха нагоре
в потоци
затишие.
Бяха като зидари
на новия ден:
една жена боец
и петгодишното ù хлапе.
Хлябът в ръцете им
ухаеше на тотем.
След тях креташе
умореният господ.
© Златина Георгиева All rights reserved.