Aug 3, 2014, 10:53 PM

Песен през сълзи 

  Poetry » Civilian
1532 0 3

        Песен  през  сълзи

 

                      „Който  снага  има  конче  да  си  язди,

                      Той  си  пари  няма  конче  да  си купи.

                      Който  пари  има  нонче  да  си  купи  -

                      Той  си  снага  няма  конче  да  си  язди.”

                                            От   българска  народна  песен

 

 

Ах,  Българийо  нещастна,

В  теб  от  памти  века

Тази  песен  се  предава 

От  човек  в  човека...

Кой  не  знае  в  днешно  време

Где  ти  са  децата:

Най-кадърните  в  чужбина

Фортуна  ги  мята.

Кой  на  кораба  потъващ

Ще  спаси  веслата,

За да може  да  изплува

Горе,  над  водата?

Ах,  Българийо,  парите 

Теб  те  управляват.

Иманяри  ненаситни

Все  те  разкопават.

Който  може  да  се  справи

И  спаси  страната –

Той  със  бедност  е  белязан.

Никой  го  не  смята.

А   пари,  пари  заграбил

Някой  млад  сайбия,

Иска  да  те  управлява.

Просто  мераклия.

И  мераците  се  сбъдват  -

Плаче  всичко  живо...

Пари  при  пари  отиват –

Всичко  е  накриво.

Тука  дето  крадат,  влачат  -

Те  са  оскотели.

Майките  ви  за  вас  плачат  -

Броят  дни,  недели...

Възседнете  врана  коня,

Българи-юнаци!

От  чужбина  се  върнете

„развели  байраци!”

             

 

 

© Стойна Димова All rights reserved.

Comments
Please sign in with your account so you can comment and vote.
Random works
: ??:??