8 jul. 2011 22:16

Размисли върху евтаназията... 

  Ensayos » Filosoficas
3842 0 6
2 мин за четене

© Костадин Пулев Todos los derechos reservados

Comentarios
Por favor, acceda con su perfil, para poder hacer comentarios y votar.
 • Един въпрос?
  Кой изпрати Исус на кръстта?
  Кой пожела смъртта му?
 • Аз от десет години живея в непрекъснати болки. Правиха ми 4 операции на гръбнака, но без полза. Не е смъртоносна болест, но боли до обезумяване. Не можете да си представите как това променя личността. Отначало мразех всички здрави,бях груба и раздразнителна с близките си. Сега вече съм безразлична,нищо не ме интересува, не ми се говори с никого. В момента търпя само защото ако се самоубия, ще съсипя старите си родители и дъщеря ми ще остане съвсем сама. И инстинктивно ме е страх от умирането, не от смъртта, а от умирането. Понеже няма евтаназия, няма кой да ми помогне да стане бързо и безболезнено, ще бъда принудена когато му дойде времето да се убия сама.
 • Наистина примерът за умиращото болно животно е добър и наистина се радвам, че се прави съпоставка точно с него, защото поне за мен животните са много праволинейни и категорични в представата си за това кое е добро и кое зло. Но тук бих искал да представя друг поглед към тази съпоставка. В случая с неизлечимо болния нямаме "лъв", който спазвайки природните закони да убие ПО НЕОБХОДИМОСТ ( за да се нахрани).
  Нима мед. сестра убива болния по необходимост...Да не би тя да го желае..?
  В природата винаги смъртта е или естествена или насилствена, но насилствена по необходимост (за храна). Тя става факт поради желанието на хищника, не на жертвата. Едва ли някога ще станем свидетели на животно, което само иска да умре. Многократно сме виждали как дори изнемощели животни, на прага на силите си, се съпротивляват непримиримо с нападащия хищник, за да останат живи, било то само секунди още... В този смисъл техните действия показват, че за тях доброволния отказ от живот дори не е възможност.Тоест дори ПРИРОДНИТЕ закони повеляват живота да се брани със зъби и нокти. Защото явно същите тези природни закони са закодирали в съзнанието на умиращото животно неизчерпаемата вяра , че надежда има, затова то се съпротивлява, затова то иска да отложи края, затова защото надеждата умира последна! И накрая, от досега написаното, някак си ми идва да задам въпроса:След като дори природните закони ни казват да не се предаваме, след като ценностите на обществото повеляват да уважаваме дадения ни живот и да не се предаваме, защо за Бога да бягаме, независимо от обстоятелствата от това, за което сме призвани- ДА ЖИВЕЕМ?!
 • Ако погледнем от към страната на кръговрата на живота и природните, а не човешките разбирания, евтаназията е онази част, която виждаме по филмите за Африканските савани. Болно животно, обездвижено и какво лъвът трябва да е състрадателен към него, за да може то да изживее последен ден обезводнено от жарещото африканско слънце. Не, той ще предпочете да се нахрани, а болната антилопа е отървана от своите страдания. Защо да вкарваме своите наивни човешки разбирания, след като ние също сме просто животни. И тук ще каже някой, но Господ ни е дал разум, ние мислим и т.н. Единственото, което ни е дал Господ (ако въобще е така) е животът. И понеже ни е дадено, то какво ще правим с него си е лична наша работа. А като мислещи животни, ние не трябва да се толкова глупави и да страдаме в последните мигове под "жарещото слънце, обезводнявайки душата си" със физическа болка. Смърта си е чисто легален изход за всеки и нейното забраняване е забрана на природно установените закони. Всички знаем, че подобни неща са прекалено "хуманизирани" - те са антиприродни и антисоциални.
 • Сериозен прочит на вечната тема - за или против смъртта като избавление. Харесах елегантния начин, по който е поднесена, без да накърнява нечии чувства или възгледи. Аплодисменти!
 • Нека не изневеряваме на живота със смъртта, защото по този начин ще изневерим на нашата истинска същност!
  Човек съм, нищо човешко не ми е чуждо. Изневярата също. Избор много труден. Имаме ли Общество, което може да реши? По-добре да оставим тази грижа на Бог! Той е безпристрастен! Размислихте ме. Благодаря Ви!
Propuestas
: ??:??