Днес празник е. На маса в ресторанта
облечен официално мъж седи,
поставил върху пръстен диаманта
в кутийката на женските мечти.
На масата – бутилка бяло вино,
кристални чаши в позлатен обков.
Сърцето му трепти недоловимо
от щастие, надежди и любов.
Денят е важен. Дълго го подбира.
Светеца Валентин ще честват днес.
Червени рози, шоколад избира.
И тихо заведение, с финес.
Любимата му нещо закъснява.
Цветята вехнат. Музата мълчи.
А после телефонът иззвънява
и потъмняват мъжките очи.
Поръчката той дрезгаво променя.
Стои притихнал, с поглед изтерзан.
Червено вино бялото заменя –
сега празнува Трифон Зарезан.
© Любка Славова Todos los derechos reservados