Денят се пробуди – зрееща праскова,
в хамак от тревици, топъл и ласкав.
Запремята на пръсти пет - шест задачи,
отметна завивката и бодро закрачи
нов, новенѝчък, под липи прецъфтели,
сред мравѝло от хо̀ра, захапали делника,
сред старци с капели и с прегърбено тяло,
за които юни просто е… Раят!
Тъгата разплита, ей така, безплатно!
Лимонадено - сладоледен, ден от времето лятно!
Ех, че е слънчев, и весел, и рошав!
Дали е скито̀рил с щурчетата нощем!
Със светулките дискотечно дали е танцувал,
един бонвиван – ден от краткия юни,
след който ухае на лавандула и мента
и знае отлично как да разглезва
с леден резен от пъпеш, от диня,
с песен на вълна̀ от морска раковина…
Беше мляко, а днес е с тен на какао!
Отключва вратите на лятото младо.
(20 и 21юни са най-дългите дни в годината, но 20 юни поставя начало на астрономическото лято. В северното полукълбо то започва на 20 юни в 23.50ч. българско време).
© Даниела Виткова Todos los derechos reservados