17 abr 2012, 9:24

8.3 минути* 

  Poesía » Filosófica
519 0 2

 

 

 

             8.3 минути*

 

Това е Времето, което ни остава

ако внезапно Слънцето се пръсне-

дори за пъкъла ще съжалим тогава,

но вече ще е безвъзвратно късно!..

 

Без слънчевата гравитация Земята

ще полети с инстинкта си космичен

и ще се лута там из Необята

изгубена във хаоса първичен...

 

Това е Времето, което ни остава,

(а свикнахме да мислим за безкрайно!),

но всъщност: разума което осъзнава

е наше, а останалото си е тайна!..

 

А толкова е малко, че не стига

молитва само да прошепнем Богу-

минутите се нижат във верига

и няма даже време за тревога...

 

И ще останат пътища неизвървени,

и любов ще има недовършена,

и деца заченати, но неродени

преди минутите за майките да свършат...

 

... За първи път обаче на Земята

ще спрат войните и в умората

от тях, ще хвърлят знамената

и дори ще се прегръщат хората!..

 

...В космичен мрак и студ, несъвместими

с Живота,( който бързо ще загине)

Земята ще се вледени необратимо

и лавата й даже ще изстине...

 

Ще има: осем точка три- минути,

но в тях, единственият Разум във Вселената

безсилен ще е сам Живота да откупи

от Силите, които го заченаха!..

 

Дори и Бог не може да помогне,

а някъде от Зоната на Здрача

сълзи навярно ще пророни трогнат,

макар че боговете никога не плачат...

 

...Човечество наивно и суетно

за вечност и безсмъртие мечтаеш,

но Времето, което ти е сметнато

е само: за да осъзнаеш Краят!..

 

                                 д-р Коста Качев

                                                    

*8.3 минути е времето за което светлината

и топлината идват от Слънцето до Земята.

Ако Слънцето внезапно се пръсне, това ще

бъде времето, което ще остане да има живот

на Земята.

© Коста Качев Todos los derechos reservados

Comentarios
Por favor, acceda con su perfil, para poder hacer comentarios y votar.
Propuestas
: ??:??