18 may 2020, 1:02

Само ти ми остана 

  Poesía » Otra
635 0 6

Не успях да пребродя до край

всяка твоя бърчѝнка и слог.

Не дочух онзи кучешки лай

и овчаря надул кóзи рог.

 

Не прелях всеки твой мъченик,

не проплаках за всяка вдовица.

Не пожънах горчив ечемик

от посятата сладка пшеница.

 

Не нахлузих войнишки партенки*,

тъй във ситост нелепа живях.

И танцувах с хиляди сенки,

бях злодей и невинен монах.

 

Не успях, не успях да изпия

всяка твоя бездънна река.

Не можах, не можах да изтрия

всяка твоя горчива сълза.

 

Само ти, само ти ми остана,

моя майчице, майко една!

Ти, Българио моя! Осанна!

Мен да разпнат! Не тебе! Сега!

 

________________________________

- * Партенка- Правоъгълно парче плат, с което се обвива крака вместо чорап.( Някога по фронтовете за обединението на Майка България. И в казармите до 1998 година)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

© Хари Спасов Todos los derechos reservados

Comentarios
Por favor, acceda con su perfil, para poder hacer comentarios y votar.
Propuestas
: ??:??