Нуждаем се от доктори веднага,
че боледува цял един народ -
да вземат мерки, както се полага!...
Изчезва, хора, българският род!...
На воля днес мошеници върлуват
и всеки гони своя келепир...
Народът справедливост пък сънува,
додето гушне китката с чимшир!...
Нещастният, той сам си слага клупа*,
най-здравото въже осигурил...
Когато отчаяние натрупа,
не би го Господ Бог дори спасил!
Работят докторите ни в чужбина.
И тях погълна Терминалът 2!...
Кое ли бедствие те теб подмина,
народе мой?... И Бог ли те прокле?...
И днес от своите си ти поробен,
от алчност, и корупция, и злост...
Човек човека гледа с поглед злобен
и няма към душите вече мост!...
За тебе утре в книгите ще пише:
„Затрит, и не от вражи племена.”
И ако беше жив сега Паисий,
не би простил ни тежката вина!...
---
клуп* – примка на въже
© Роберт Todos los derechos reservados