Ти тръгна сам по стръмните пътеки
надлъж и шир по родната страна,
за да създаваш тайни комитети
и да зовеш народа за борба.
Във кой ли кът кракът ти не е стъпил
и огънят бунтовен не пламтя!
В сърцето всеки българин е скътал
лика ти скромен, мъдрите слова:
"Ако изгубя - губя само мене,
спечеля ли - печели цял народ!"
Велики думи, във съдбовно време
и заплатени със един живот.
Склони глава пред твоето бесило
един народ, на който бе обречен.
И търси гроба ти на връх и било,
но и без гроб, Апостоле, си вечен!
© Славка Любенова Todos los derechos reservados