Сякаш бяла кенарена риза
е по поляните февруарският сняг.
Ситни стъпки топуркат наблизо.
Слънчо наднича, полъхва южняк.
С хурка, с вретено, с дяволита усмивка
Марта работна върви и преде.
Червена и бяла прежда наприда,
па я усуква на пъстро кончѐ.
На всяко буболече и птица перна̀та,
на храсти, дръвчета и ширни поля,
мартенички пъстри на всеки намята,
по двенки, по тринки, да родят, да плодят.
Доволна намигна, грабна торбата.
пъргаво скокна и по пътя пое.
Някъде там я очакват децата,
мартенички пъстри и на тях да даде.
Хем ще дарява, хем ще нарича:
„Здрави бъдете, дечица добри!
С бузки червени, с умна главица,
с пролет в сърцата и с много мечти!“
*Кончѐ - конец
Честита баба Марта на вас и на дечицата ви, скъпи приятели!
© Даниела Виткова Todos los derechos reservados