1.03.2022 г., 8:49 ч.

Баба Марта 

  Поезия » За деца
258 0 0

 

Сякаш бяла кенарена риза

е по поляните февруарският сняг.

Ситни стъпки топуркат наблизо.

Слънчо наднича, полъхва южняк.

 

С хурка, с вретено, с дяволита усмивка

Марта работна върви и преде.

Червена и бяла прежда наприда,

па я усуква на пъстро кончѐ.

 

На всяко буболече и птица перна̀та,

на храсти, дръвчета и ширни поля,

мартенички пъстри на всеки намята,

по двенки, по тринки, да родят, да плодят.

 

Доволна намигна, грабна торбата.

пъргаво скокна и по пътя пое.

Някъде там я очакват децата,

мартенички пъстри и на тях да даде.

 

Хем ще дарява, хем ще нарича:      

„Здрави бъдете, дечица добри!

С бузки червени, с умна главица,

с пролет в сърцата и с много мечти!“

 

*Кончѐ - конец

 

Честита баба Марта на вас и на дечицата ви, скъпи приятели!

© Даниела Виткова Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??