Биологията също е изкуство,
освен, че е отколешна наука.
Проучва тя творение изкусно –
природата ни дивна, прословута.
Нали красиви лебеди, делфини
се чувстват феерично окрилени,
тъй както пеперуди пъстрокрили
в художеството фино са се вплели.
Нима горите масленозелени,
не ги създаде майстор живописец?
Сред езерата с лилии облени,
от красота не е ли всеки слисан?
А буйните реки и водопади,
ливадите с цветя и буболечки?
Те носят чудновати изненади –
съвсем не са конструкции купешки.
Това е дух, хармония и сладост,
пропит от песни, багри, орисия.
Щом носи на душите толкоз радост –
наука и изкуство са в магия!
Това произведение е посветено на моята професия и очевидно любов – биологията!
© Данаил Таков Todos los derechos reservados