Да заблуждаваш част от народа,
е било и сега е възможно,
за период кратък и собствена сгода
да се излъже народа изцяло пак може.
Но аз не зная чудо такова,
в което един алчен деспот
през цялото време на кръст да разпъва,
да заблуждава един героичен народ.
Вдигнете високо главите си братя
и чуйте гласа на тревожното време!
Дедите-герои помни Земята ни свята
и девизът им "Да бъдем, Ил да умреме!"
Достойни наследници техни да бъдем!
Над България да се вее роден байрак!
След нас поколения смели и горди
да се раждат и раснат в Родината пак!
Половин век те лъжат народе
шепа отбрани бродяги,
в джоба ти бъркат до дъно
и ти оставят в замяна полици за заем,
които ти си длъжен, да плащаш
с труда, с потта и кръвта си,
затова, когато на това ново хоро се захващаш,
добре се огледай и сам опознай се.
Усетиш ли чуждата лапа,
да се докопва отново до народния джоб,
отрежи на момента ръката,
решила, да граби този народ.
Говорят ти за демокрация,
за права, промяна и гласност,
но тази пасмина са плутокрация,
която те залъгва с басни.
Свикнали, жестоко да грабят,
да живеят на чуждия гръб,
ще вземат от устата ти хляба
и за долари ще го продадат.
Затова огледай се зорко народе
и свободно сам избери
тези, достойни честно да водят,
а не да трупат камари с пари.
Изцяло не се доверявай
на никого в никакъв час,
често сметката сам проверявай,
това е то народната власт.
В мир и труд живот да тече,
Лъжата да ни трови да престане,
ако трябва всинца да умрем,
но Българи до края да останем!
06.01.1990 г., гр. Разград
© Красимир Кръстев Todos los derechos reservados