Чичо Гошо е пазач.
Пази от зори до здрач
една царевична нива.
После два-три дни почива.
Има си другарче - Спас -
бойно куче с мощен глас -
цял ден плаши малки птички
в избуелите тревички.
Както си седеше днес,
тук на сянка с своя пес
и полека се унесе,
страшен грохот го разтресе.
Спас нададе смъртен вой.
Скочи Гошо - пръв герой.
Грабна пушката си стара
и започна да се кара:
"Ах, вий гадни хулигани.
Чичо Гошо ще ви хване.
Бягайте - насъсках Спас -
и да спрете чак у вас!"
Спас погледна Гошо жално
и избяга най-нахално.
Ала Гошо не се плаши
от жестоките апаши.
Стисна пушката си здраво
и завика: "Нямаш право!
Ей сега ще те нападна!"
Пушката му се разпадна...
А крадецът приближава.
В царевицата прошава,
мърда в едрата трева.
Гошо му се дорева.
Той от ужас затрепери.
Мята пушка де намери.
И побягна в този час.
Тръгна да догони Спас.
© Y. Panda Todos los derechos reservados