/на лястовичето Чико/
Аз съм мистър Чик-чирикчо,
но не съм от Мачу Пикчу,
нито съм от Порто Рико,
галено ми викат – Чико.
Нашенче съм, от стрехата
под комина, над брезата,
а съм тук сега, защото
паднах вчера от гнездото.
Малко съм си любопитен
и макар небесен жител,
гледам често към земята
с хората и возилата.
Писна ми висока проза,
исках сам да се повозя
я на трошка, я на джипка,
с клаксона да побибипкам.
Птичи мой каприз ли, що ли,
ала гледах все надолу.
Исках тайно да замина
от комина за чужбина,
там да пея буги вуги –
писано било ми друго!
Неочаквано земята
ме потегли за главата.
Озовах се на балкона
два етажа под заслона.
Там живее чудна мама –
леле, колко е голяма!
Тя ме настани в кашона
с изглед ВИП към синя зона –
с лимузини със завеси,
с беемвета, с мерцедеси.
От картон си имам клетка
и луксозна супергледка!
Хранят ме, но не с мушички,
а със мляко от лъжичка.
Чистят ми и ме завиват
нощем, за да не изстивам.
Глезят ме и ми угаждат
да не сещам глад и жажда.
Острозъб и с ловки лапи
тигър няма да ме лапне.
Цар съм там аз на царете,
зле ли ми е, я кажете!
Ще остана тук, додето
позакрепнат ми крилете.
После? Кой ти знае, може
да замина за Камбоджа
или в някоя "каляска"
да отскоча до Аляска.
Свят широк, сърце – юнашко,
лястовичка Пепеляшка
може нейде да намеря,
да ú стана рицар верен.
Тъй че мен не ме жалете!
Бил съм луд? Я помислете!
Времето си аз не губя
младостта си да погубя.
Действам смело, не се моткам.
То, за глупавите котки
любопитството капан е –
не за черни гологани!
6.07.2021
https://www.youtube.com/watch?v=VSpGBtMyQek
https://www.youtube.com/watch?v=XgoKfHg1JsU
© Мария Димитрова Todos los derechos reservados