Чистилище
Светът преваля пладнето и в яростта му
се удрят с тежки брони юлски дни.
До сградите, провесили се от балконите,
потръпват сенки с вятъра и мятат слънчобрани.
Като главни от божи съд и в жарка пепел
димят етажите и термометрите свистят,
а грешниците с Ной от неговата ладия,
въжетата изтръгнали, града си островен рушат.
„Палячите” и „панталоните” от улицата
играта спират на вседневен маскарад,
прибират вече параваните и дрехите съдират,
оголени като сатири, вървят след своя Бакх.
Дали ще млъкне славеят на Кантарина
и танцът им със Пиеро ще спре?
Кога ще съберат добрата с лошата половина
Бригела от Бергамо с приятеля си Арлекино?
И как ще махнем леко, като с ръкавица,
конците на ръката, за която сме съшити?
Сами в прахта, без покрива на нашето шапито,
къде ще идем? Боси сме, боли от остроти...
Нощта без срам разтваря устни похотливи,
тълпи наивни търсят там плода горчив
и пировете им кънтят фалшиво –
бездарните палячи в комедията дива на деня.
В безумен ритъм те обяздват часовете,
дълбаят ями по пръстта и падат мъртви в тях,
а в пясъците жълти по брега лежат отровни риби
и с мидите делят наивниците от стръвта.
След изгрев идва си от път морето, сълзи и пее,
плакне на брега, измива болките от раните вечерни,
но все по-черни, като подобия на себе си, сме хората –
кумири на всеядството и на плътта.
© Златина Георгиева Todos los derechos reservados