Човекът и Залезът...
На Залеза искрящата пътека
в замислена игра със светлините
се плискаше в краката на Човека,
застанал до прибоя на вълните...
Вечерен бриз бе разлюлял водата
пламтяща като сребърна жарава
и бе издул на лодката платната
към Залеза решила да отплава.
Самотна птица с писък над морето
летеше в залеза мистериозно-
докосваше вълните, след което
планираше отново грациозно.
... Природата законите си спазваше-
след само миг денят ще е: предишен...
... Велико тайнство: Слънцето залязваше,
а сякаш, че Човекът бе излишен!...
... Но той бе там, от Залезът привлечен,
изглеждаше замислен и тревожен-
незнайно, и какво, във тази вечер
във Залеза загледан е отложил...
И може би със нещо се прощаваше,
нехайно във живота си пропуснал:
на кръстопът посока обещаваща,
безумна страст от ягодови устни...
Илѝ усетил в поривът на Вятъра
внезапно сам Човешката обреченост,
дошъл е тук да търси Свободата,
а Залезът да го облъхне с Вечност!...
... Той може би се готви да отплава
към нов Живот в безкрая сам запътен
и като в храм Съдбата увещава:
вода под кила, Вятърът попътен...
... А в Залезът, размесил цветовете
в палитрата на Морската стихия,
се носеха свободни ветровете
във скитнишката своя орисия...
Коста Качев,
20.07.2014.
© Коста Качев Todos los derechos reservados