Jul 20, 2014, 10:50 AM

Човекът и Залезът... 

  Poetry » Landscape
491 0 1

 

Човекът и Залезът...

 

На Залеза искрящата пътека

в замислена игра със светлините

се плискаше в краката на Човека,

застанал до прибоя на вълните...

 

Вечерен бриз бе разлюлял водата

пламтяща като сребърна жарава

и бе издул на лодката платната

към Залеза решила да отплава.

 

Самотна птица с писък над морето

летеше в залеза мистериозно-

докосваше вълните, след което

планираше отново грациозно.

 

... Природата законите си спазваше-

след само миг денят ще е: предишен...

... Велико тайнство: Слънцето залязваше,

а сякаш, че Човекът бе излишен!...

 

... Но той бе там, от Залезът привлечен,

изглеждаше замислен и тревожен-

незнайно, и какво, във тази вечер

във Залеза загледан е отложил...

 

И може би със нещо се прощаваше,

нехайно във живота си пропуснал:

на кръстопът посока обещаваща,

безумна страст от ягодови устни...

 

Илѝ усетил в поривът на Вятъра

внезапно сам Човешката обреченост,

дошъл е тук да търси Свободата,

а Залезът да го облъхне с Вечност!...

 

... Той може би се готви да отплава

към нов Живот в безкрая сам запътен

и като в храм Съдбата увещава:

вода под кила, Вятърът попътен...

 

... А в Залезът, размесил цветовете

в палитрата на Морската стихия,

се носеха свободни ветровете

във скитнишката своя орисия...

 

Коста Качев,

20.07.2014.

© Коста Качев All rights reserved.

Comments
Please sign in with your account so you can comment and vote.
Random works
: ??:??