Да тръгваме ли вече?...*
Приятели!... Земляни!... Дóйде време
да стягаме ракетите за път,
а някъде попътно и да вземем
желаещи със нас да продължат...
Когато стигнем Новите планети
и укротим накрая скоростта,
в пространствата им още не засети –
щом слезем да целунем там пръстта...
А трябва да започнем отначало –
докато помним старият живот –
и засадим планетите изцяло,
та щедро да берем тогава плод...
... но после да измислим Боговете –
че тъжно щѐ ни е без Богове,
и да въздигнем храмове в небето
с душите си в Ония светове...
...А с Любовта да пренесем: генóма
на уникалният Човешки род,
когато вечер в ласкава притóма
зачеваме вълшебството – Живот...
И в Изгревът магичен на Звездата,
която ще е Слънцето ни там –
Началото да бъде на следата
към Новият живот необуздан...
Дано на тия Тайнствени планети
поне едно – единствено море
с ленив прибой да блъска бреговете,
дори и Вятърът когато спре!...
Понеже и ще трябва да мечтаем,
а как мечти: без Хоризонт... Без бряг!...
Без гравитацията на Безкрая
и без вълните разлюляни... Как!...
Но замечтани, взряни в необгледните
простори на измамни брегове --
наново ще измисляме Легендите
в ония непознати Светове...
А вечни са загадките Вселенни
и Времето е вектор неразбран,
и във това космично преселение:
възможно е да сме безсмъртни там...
Нали и ще сме вече на небето,
а там отдавна земните душѝ
ни чакат за безсмъртие, което
до Края на Света да продължѝ...
Живота ще измерваме в светлинни
години на божествен кръговрат...
На Космоса в Пространствата пустинни
ще бъде вече Новият ни свят...
... но вирусът на земната зараза
на старта трябва да унищожим:
понеже често Любовта в Омраза
превръща той със хъс необясним...
... понякога в носталгия обзета
душата взряна в звездното небе
ще търси път към Родната планета...
...но боже мой, къде бе тя!... Къдѐ!?...
28.02.2017.
* през м.02.2017 год. НАСА съобши, че са открити
7 екзопланети (извън Слънчевата система),
които много приличат на Земята и на 3 от тях е възможно да има вода и условия за живот подобен на земния. Намират се на 40 светлинни години в съзвездието Водолей. Всичките 7 екзопланети са в орбита на звездата ”Трапист – 1”. Предположенията са, че тази звездна система ще надживее нашата – Слънчевата. Когато нашето Слънце угасне, „TRAPPIST -- 1” ще живее още трилион години.
© Коста Качев Todos los derechos reservados
Стихове, будещи любопитство!