13 июн. 2019 г., 09:08

Да тръгваме ли вече?... 

  Поэзия » Другая
1007 2 1

Да тръгваме ли вече?...*

 

Приятели!... Земляни!... Дóйде време

да стягаме ракетите за път,

а някъде попътно и да вземем

желаещи със нас да продължат...

 

Когато стигнем Новите планети

и укротим накрая скоростта,

в пространствата им още не засети

щом слезем да целунем там пръстта...

 

А трябва да започнем отначало –

докато помним старият живот

и засадим планетите изцяло,

та щедро да берем тогава плод...

 

... но после да измислим Боговете

че тъжно щѐ ни е без Богове,

и да въздигнем храмове в небето

с душите си в Ония светове...

 

...А с Любовта да пренесем: генóма

на уникалният Човешки род,

когато вечер в ласкава притóма

зачеваме вълшебството Живот...

 

И в Изгревът магичен на Звездата,

която ще е Слънцето ни там

Началото да бъде на следата

към Новият живот необуздан...

 

Дано на тия Тайнствени планети

поне едно единствено море

с ленив прибой да блъска бреговете,

дори и Вятърът когато спре!...

 

Понеже и ще трябва да мечтаем,

а как мечти: без Хоризонт... Без бряг!...

Без гравитацията на Безкрая

и без вълните разлюляни... Как!...

 

Но замечтани, взряни в необгледните

простори на измамни брегове --

наново ще измисляме Легендите

в ония непознати Светове...

 

А вечни са загадките Вселенни

и Времето е вектор неразбран,

и във това космично преселение:

възможно е да сме безсмъртни там...

 

Нали и ще сме вече на небето,

а там отдавна земните душѝ

ни чакат за безсмъртие, което

до Края на Света да продължѝ...

 

Живота ще измерваме в светлинни

години на божествен кръговрат...

На Космоса в Пространствата пустинни

ще бъде вече Новият ни свят...

 

... но вирусът на земната зараза

на старта трябва да унищожим:

понеже често Любовта в Омраза

превръща той със хъс необясним...

 

... понякога в носталгия обзета

душата взряна в звездното небе

ще търси път към Родната планета...

 

...но боже мой, къде бе тя!... Къдѐ!?...

 

28.02.2017.

* през м.02.2017 год. НАСА съобши, че са открити

7 екзопланети (извън Слънчевата система),

които много приличат на Земята и на 3 от тях е възможно да има вода и условия за живот подобен на земния. Намират се на 40 светлинни години в съзвездието Водолей. Всичките 7 екзопланети са в орбита на звездата ”Трапист 1”. Предположенията са, че тази звездна система ще надживее нашата Слънчевата. Когато нашето Слънце угасне, „TRAPPIST -- 1” ще живее още трилион години.

© Коста Качев Все права защищены

Комментарии
Пожалуйста, войдите в свой аккаунт, чтобы Вы могли прокомментировать и проголосовать.
  • Интересна творба! Жалко, че е непосилно за нас да премахнем вируса още сега и нашата планета да стане огледално чиста! Така ще може и да се заиграва със Слънцето, като изпраща слънчеви зайчета на своите дружки
    Стихове, будещи любопитство!
Предложения
: ??:??