(Terra Incognita)*
Далече!...Далече!... Далече!...
И толкоз далеко, че там
не стига и Вятърът вече –
от ярост и страст обладан...
И птиците там не попадат,
и не може да се лети,
когато крилата пропадат
и гравитацията тежи́...
А там, във Вселенното нищо,
загиват дори и звезди,
където Безкрая разнищват –
гравитационни вълни...
И в О́рбити вечни където
загадъчен Свят се върти,
а толкоз красиво Морето –
възможно е само в мечти...
Компасите даже (разказват)
до бряг доближат ли едвам,
в мига „подлудяват“, „отказват“
посоката вярна натам...
Моряците са суеверни
понеже е пълен с беди
животът им и не уверени –
избягват те тия води...
Там мисли летят, неизречени,
на Бурята с дивия глас,
но в бездната падат, обречени
да млъкнат от нейният бяс...
А мислите щом ги измъчват
и тъжен е всеки нов бряг –
с жените в моряшките кръчми
се пие до изгрева чак...
И картите имат край даже,
а няма ли „бели петна“** –
навярно ще се окаже,
че просто там свършва Света!...
Моряци твърдят, че са виждали
огнедишащи зверове
и огромни вълни как прииждали
със стихийните там ветрове...***
А никой до днес не е стигал,
или́ пък, никой почти:
понеже аз често съм бивал,
(признавам, че само в мечти)...
... Какво ли сега ме прихвана,
че точно там търся подслон
и подгонен от Урагана:
дори го избирам за дом!...
И няма едно обяснение
не си ли изпитал го сам
какво е: и „мъртво“ вълнение,
какво – „подивял“ океан!...
Какво: да удари„ Деветата“****
и в ужас да гледаш как там:
люлее дори и планетата
под теб подивял ураган!...
Какво: стар моряк да се кръсти
не вярващ ни в Дявол, ни в Бог,
молитвено свил груби пръсти –
душата си даващ в залог!...
Когато се късат платната,
а такелажът – пращи,
когато пред теб необята –
забулва саван от мъгли...
Когато Стихията горда
опитва се да те плени,
а с гръм се разбиват във борда
дошли от безкрая – вълни...
А трябва сега да преплаваш
един „побеснял“ Океан –
съдба щом избрал си такава...
... и си́ от съдбата избран...
... Отдавна е всичко открито,
но мечтая си за едно:
– Пропуснато от сателита
Последното „бяло петно“...
28.09.2019.
*Когато старите картографи стигали
до неизследвани места те пишели:Terra Incognita
(не позната земя)
**тези места на картата оставяли бели („бели
петна“)
***мислели, че това е края на света и се населява
от дракони и страшни зверове.
****Моряшкото суеверие определя „деветата“
вълна като най-силна.
© Коста Качев Todos los derechos reservados