20 sept 2012, 1:14

До Задушница 

  Poesía
1415 2 19

Бавно прокрадва се залез над нивите,
вечер пришил с нескопосани ръбове.
Тия недели са само за живите,
мъртвите тръгват по мръкнало в събота.

Дрипаво тлее небето от въглени,
с късни врабчета простряно по жиците.
Вятър с прозявка изпъва му ъглите,
Малката мечка забожда карфиците.

В тия накриво тропосани заници
целият свят опустява до пръсване.
С дрезгава немощ заглъхват камбаните,
тихо замръкват на поста си кръстове.

Хлябът е клисав, горчиво е виното,
мъката търси в очите отдушници.
Нижат се пак в броеница годините,
всяка неделя подир... До Задушница.

Здравецът щом зажълтѝ от преливане,
устните в неми молитви замлъкнат ли,
идва такава неделя, за живите,
с мир да възкръснат в душите по мръкнало.

 

 

 

© Пепа Петрунова Todos los derechos reservados

Comentarios
Por favor, acceda con su perfil, para poder hacer comentarios y votar.
Propuestas
: ??:??