ЕДИН ЩАСТЛИВ ДЕН
... и днес небето сипна благодат, изпрати меко слънчице на всеки,
и ти – щастливец в лудналия свят, вървя по праведните си пътеки,
във Фейсбук ръсна рими на кило, с тесла отеса троскота на двора,
на кръст преля шише менте мерло – за упокой на вечните си хора,
във секъндхенда купи ризка – беж, и зимно панталонче куча марка,
и най-подир успя да дочетеш Гюстав Флобер на пейката си в парка,
на просяка пред храма пусна грош, два задели – за цветето на мама,
и леко трезвен варненски сархош, изпи патронче водка двеста грама,
това ли твоят мил животец бе? – дойде, видя – и сетне си отиде,
офейка – дим от скъсано кюмбе – над спуканите твои керемиди,
в солчица топна своя чер комат и си го делна с мравката безмълвна –
един щастливец в лудналия свят, за миг поспрял под залеза на хълма.
© Валери Станков Todos los derechos reservados