Квадратче по квадратче.
Ритмична стъпка –
алгебрична.
И скок...
Подскок назад –
цамбурнеш в някой трап.
Отново станеш
и захванеш,
да крачиш
все напред –
напред,
по своя ред.
И идва ред –
казарма...
Ред по ред –
редици...
Войници,
до двадесет.
Уж две,
а всъщност три –
пак взводния реди
каре и купи три.
Минава тоя ред
и стъпваш пак напред.
Уволнение –
“мислиш с умиление”
за карцера проклет.
Ех,
ей по ред
и следващия ред –
женитба и жена...
Не жена –
змия.
И хлапенца две –
цели зверове...
Мънички зверчета,
ала със “змията” –
цяла чета.
Квадратче до квадратче –
квартира...
Намира –
апартамент...
Пощенска кутия
и абонамент –
"Спорт”,
“Работническо дело”,
даже вестник “Село”.
Връща се
и сяда в канапето –
там чете дордето
почнат новини
с вестите,
от тия дни.
Гледа, гледа...
После на терасата
разглежда,
след цигара втора,
блокове и хора –
сиви балтони,
обувки,
шушони,
коли,
мотоцикли,
блузони
и сграда след сграда
дори...
Цигарата дърпа,
гори и догаря,
поредната трета
цигара.
Поглежда нататък –
комин...
Хм –
заводи сред дим.
Я!
Там, дори
и дръвче!
Прогресираме –
вече са две!
И край.
Пак цимент
и стени.
В стаята,
тапети дори –
прекрасна картина
от селския бит...
Ръмжи в задоволство,
сумти като бик.
Пристъпва към спалнята,
вече да спи
и ляга,
заспива –
на сън, пак сумти
и мисли в съня си,
кога ли по ред,
ще плаща във Ада
живота си слеп?
16.09.1989г.
© Бостан Бостанджиев Todos los derechos reservados
Иначе поздрав!