16 окт. 2006 г., 13:37  

Ежедневна 

  Поэзия
625 0 1

Квадратче по квадратче.

Ритмична стъпка –

алгебрична.


И скок...

Подскок назад –

цамбурнеш в някой трап.


Отново станеш

и захванеш,

да крачиш

все напред –

напред,

по своя ред.

 

И идва ред –

казарма...


Ред по ред –

редици...


Войници,

до двадесет.


Уж две,

а всъщност три –

пак взводния реди

каре и купи три.

 

Минава тоя ред

и стъпваш пак напред.

      

Уволнение –

“мислиш с умиление”

за карцера проклет.


Ех,

ей по ред

и следващия ред –

женитба и жена...


Не жена –

змия.


И хлапенца две

цели зверове...


Мънички зверчета,

ала със “змията” –

цяла чета.

 

Квадратче до квадратче –

квартира...


Намира 

апартамент...


Пощенска кутия

и абонамент

"Спорт”,

“Работническо дело”,

даже вестник “Село”.

 

Връща се

и сяда в канапето –

там чете дордето

почнат новини

с вестите,

от тия дни.

 

Гледа, гледа...

После на терасата

разглежда,

след цигара втора,

блокове и хора –

сиви балтони,

обувки,

шушони,

коли,

мотоцикли,

блузони

и сграда след сграда

дори...


Цигарата дърпа,

гори и догаря,

поредната трета

цигара.

 

Поглежда нататък –

комин...

Хм –

заводи сред дим.


Я!


Там, дори

и дръвче!


Прогресираме –

вече са две!

 

И край.


Пак цимент

и стени.


В стаята,

тапети дори –

прекрасна картина

от селския бит...


Ръмжи в задоволство,

сумти като бик.

 

Пристъпва към спалнята,

вече да спи

и ляга,

заспива –

на сън, пак сумти

и мисли в съня си,

кога ли по ред,

ще плаща във Ада

живота си слеп?

 

16.09.1989г.

© Бостан Бостанджиев Все права защищены

Комментарии
Пожалуйста, войдите в свой аккаунт, чтобы Вы могли прокомментировать и проголосовать.
  • Нещо си позакъснял със новините - вестниците, отдавна вече други, хората също, или са същите, и никой не прави услуги, но слугите са повече - редици милионни, онемелите взводове гладни войници. Ако можеш, нахрани ги!
    Иначе поздрав!
Предложения
: ??:??