Елате ги вижте
Парацелзе, Хипократе,
да погледнете елате,
учениците ви „верни”,
как науката почернят,
клетвата ти, Хипократе,
как е вече орден щатен
за кадърен, некадърен ̶
все едно дали добър е,
как са здравето ни тия
днес прострели на сергия
и размахвайки тапии,
с ореоли на светии,
връткат с веща шмекерия
еднолична търговия,
как търкалят пациента
да измъкнат дивидента
и ухажват го в момента,
както банката клиента,
как за същия се сбиват,
колко уискита изпиват,
как под тяхната опека
(няма ли параф на чека)
свещ на вятър е човекът,
как и здравната пътека
не отвежда по-далеко
от проблема здравословен,
а превръща го в основен,
как раздават, без да чакаш,
„нафори” отровни, сякаш
са бонбонки безобидни
за дечица миловидни,
а с какви да ни вербуват
правещите ги диктуват,
че в листовки да се туткат
нямат време ̶ и минутка,
с всичките му най-различни
методи бюрократични,
как използвайки страха ни,
този който се опъне
почва бавно да се гъне
и след куп „експертни” фрази
волята му вече лази,
как в спокойствието наше
впиват щам на вирус страшен
и в свободна уж държава,
как народа задължават
ще не ще да продължава
здравето си да предава
във ръцете на акули
със спринцовки и ампули ̶
за страничните ефекти:
аномалии, дефекти,
колкото да е комично,
те не носят кръста лично,
че в закона неразголен
този акт е доброволен,
как създават разни каси
със задкулисни нагласи,
как залъгват съвестта си...
... колко дълга, мръсна жилка
от съвременна чернилка
има в бялата престилка!
© Марин Цанков Todos los derechos reservados