Е́сенна импресия... № 9
Хубавото време вече свърши́ –
зад завоя спряла Е́сента
носи от гората клон откършен
с о́ще не опадали листа...
А след нея, като шлейф венчален
облаци се влачат и мъгли́:
и пейзажа (някак си печален!) –
просто всеки миг ще завали́...
Ситен дъжд ще ръси монотонно
бавно, напоително дори:
вятърът ще вие гороломно
из обе́злисте́ните гори́...
Но и радост може би ще има
и ще ни разнежва Е́сента –
в дни когато става поносима
с цъфналите есенни цветя.
С щуро наплодилите дървета,
с всеки плод откъснат вечерта,
виждаме как в родната Планета
е предвидил Някой: Е́сента!...
Ще тъжим, естествено, за Лятото
с романтизма в топлите нощи́...
С вярата ни в чудеса, когато:
наши бяха всичките звезди...
... Идва край на хубавото време
и почти номадската любов –
покрив трябва вече да се вземе:
за да се напали огън нов!...
Откъде́ обаче? – е въпроса –
с вечното: „Да бъдеш, или не!...“
Отговора Е́сента не носи,
а́ и няма как да го даде́!...
Може би от лятото назаем
и спестили в лудите нощи́
да получим, даже без да знаем,
сбъднати и звездните мечти!...
Може да „запретнем и ръкави“
и сами да си издигнем дом,
тъй дори сега ли го направим –
ще оставим в Бъдното подслон...
Няма вече лунните пътеки
да ни водят към безкраен бряг,
там където (странно!) може всеки –
лято да си пожелае пак...
Хубавото време вече свърши
с тъжни мисли, а от тях боли!...
Северният вятър клони кърши –
тягостно досаден дъжд вали...
... И неволно правим равносметка:
за Живота, Любовта... За нас...
Сбъркахме ли нещо във „проекта“
и́ли просто е въпрос на шанс?...
... И какво ще е от тук нататък:
само дъжд, мъгли и ветрове?...
... Бо́же мой, поне да бъде кратък –
днес Сезона, който ни зове́!...
20.09.2019.
Есента
© Коста Качев Todos los derechos reservados