Евангелие от Юда*
... и три дни преди Пасхата ми рече:
На тебе Юда ще разкрия днес
за Тайнството, аз вече съм обречен
и трябва да ме предадеш нощес.
Облечен временно съм в смъртно тяло
и да го съблека ми помогни,
но не разбрал това, Светът по право,
като предател ще те заклейми.
Единствено на теб се доверявам,
макар и планът ми да е жесток,
но днес, човекът в мен като предаваш,
след три дни ще възкръсна като Бог!...
А ти, подобно всички мъченици
на Вярата, във мъки ще умреш,
но само ти от мойте ученици
успя във мене Бога да прозреш.
И за това, когато се завърна,
от дясната страна ще си до мен
и дясната си буза ще обърна
да ме целунеш, вече опростен...
Във Времето, в което ще ме няма,
объркали и праведност, и грях
ще върнат пак Търговците във Храма
и ще пируват заедно със тях...
А и Светът, с войни неизброими,
едва ли нещо ще е променил.
И много жертви, все във мое име,
а никому не съм го разрешил!...
... и три дни преди Пасхата ми рече
във тази вечер аз да го предам,
че тялото, в което е облечен,
не би могъл Той да отхвърли сам...
Избрал е мен за тежката задача,
защото Дух Свети му се явил
и с огнен пръст посочил ме, а значи
самият Бог това е одобрил...
... и утре Кръста Той ще си помъкне,
а аз дървото вече си избрах
и няма във живота да замръкна,
но сам не знам: добро ли сторих...
.... ѝли грях...
Коста Качев,
19.12.2014
*През 1978 год. в пещера в Египет е намерен
ръкопис наречен „Евангелие от Юда”. Ръкописа
е бил много увреден, но е реставриран и е публикуван
от „Националното географско дружество” през 2006 г.
Направения радиовъглероден анализ го датира в III-IV
век.
В „Евангелие от Юда” по коренно различен начин се
третира библейската история за предателството на Юда.
Исус се обръща към Юда като му казва, че той единствен
е разбрал същността му и трябва да му помогне
да „съблече” смъртното тяло, в което е облечен като с
дреха, като го предаде за да може да се изпъли божестве-
ната му мисия.
В текста Исус казва на Юда: „... ти ще надминеш всички
тях, защото ти ще пожертваш човека, който ме е обвил като
дреха...”
© Коста Качев Todos los derechos reservados