ГАТАНКИ
Хитър е, но не е Петър.
Ловък е, но не е лъв.
Мустак има - Зайко не е.
Преде често - баба не е.
Кожухчето му е меко,
но не ходи далеко.
В името му има рак.
Кой е той?
(Котарак)
Сиренце обича,
много бързо тича.
В дупчица се крие,
хич не се мие.
Пази се от котешки скок.
Кой е той?
(Мишок)
Топло кожухче облича,
рибка много обича.
На пиленца не се мръщи,
когато влиза в чуждите къщи.
Сиренце може да грабне,
ако от някъде падне.
На Косето не прощава,
с яйчица се гощава.
Хитра е хитра, Хитранка.
Кой е това?
(Лисанка)
Със съдрано кожухче
и бяло калпаче
в храстите плаче
малко юначе.
Загубил е мама,
а морковче няма,
сега е самичък
този незнайко.
Кой е той?
(Зайко)
Кожухчето му - бодливо,
а сърчицето - страхливо.
По цял ден се не спира,
ягодки и гъбки събира.
Умори ли се, въздиша тежко.
Кой е той?
(Ежко)
© Людмила Зарева Todos los derechos reservados
ще ги прочета на внучката твоите гатанки.
с много обич за теб.