29.11.2007 г., 21:55 ч.

Гатанки 

  Поезия » За деца
4538 0 5

ГАТАНКИ

Хитър е, но не е Петър.

Ловък е, но не е лъв.

Мустак има - Зайко не е.

Преде често - баба не е.

Кожухчето му е меко,

но не ходи далеко.

В името му има рак.

Кой е той?

                     (Котарак) 

 

 

 

Сиренце обича,

много бързо тича.

В дупчица се крие,

хич не се мие.

Пази се от котешки скок.

Кой е той?

                      (Мишок)

 

 

Топло кожухче облича,

рибка много обича.

На пиленца не се мръщи,

когато влиза в чуждите къщи.

Сиренце може да грабне,

ако от някъде падне.

На Косето не прощава,

с яйчица се гощава.

Хитра е хитра, Хитранка.

Кой е това?

                        (Лисанка)

 

 

Със съдрано кожухче

и бяло калпаче

в храстите плаче

малко юначе.

Загубил е мама,

а морковче няма,

сега е самичък

този незнайко.

Кой е той?

                      (Зайко)

 

 

Кожухчето му - бодливо,

а сърчицето - страхливо.

По цял ден се не спира,

ягодки и гъбки събира.

Умори ли се, въздиша тежко.

Кой е той?

                       (Ежко)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

© Людмила Зарева Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??