Прославила се с горди векове,
с възход велик, с могъщество,
позната
със блясъка на знатни умове –
в Европа първа,
силна и богата!
Германия!
Със смелостта на войн –
железен рицар в огнени доспехи,
за чест и слава храбро влизал в бой –
и с красотата
на алпийско цвете,
попило от кръвта и любовта!...
Възправяла се в труден час
сама –
не с катедрални песни упокойни,
а с просвещенски дух
и свобода –
демократична, винаги достойна!
Земя,
възкръсвала из пепелта...
С природа светла,
девствена, благата!
С култура древна, ред и чистота!
И с върхове, опрели в небесата!
Прекрасна
и вълнуваща страна!
Германия на Гьоте и на Хайне –
превърнали чрез огън мисълта
във живо слово, в стихове омайни!
© МАРИАН КРЪСТЕВ Todos los derechos reservados