19.05.2012 г., 2:15 ч.

Германия (из "Европейски оди и поеми") 

  Поезия » Оди и поеми
674 0 1

Прославила се с горди векове,

с възход велик, с могъщество,

                                               позната

със блясъка на знатни умове –

в Европа първа,

                               силна и богата!

 

Германия!

                      Със смелостта на войн –

железен рицар в огнени доспехи,

за чест и слава храбро влизал в бой –

и с красотата

                           на алпийско цвете,

попило от кръвта и любовта!...

 

Възправяла се в труден час

                                                    сама –                                              

не с катедрални песни упокойни,

а с просвещенски дух

                                          и свобода –

демократична, винаги достойна!

 

Земя,

           възкръсвала из пепелта...

С природа светла,

                           девствена, благата!

С култура древна, ред и чистота!

И с върхове, опрели в небесата!

 

Прекрасна

                     и вълнуваща страна!

Германия на Гьоте и на Хайне –

превърнали чрез огън мисълта

във живо слово, в стихове омайни!

 

© МАРИАН КРЪСТЕВ Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
  • С поздрав за вдъхновението, Мариан!
Предложения
: ??:??