21 jun 2020, 11:17

Гоце Делчев 

  Poesía » Otra
1118 2 3

ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ

 

Никому ненужен малък град,

толкова далечен, непознат,

ти за мене бе ужасен ад,

а сега си спомен чист и свят.

 

Град без бъдеще и без надежда,

ти забравен си дори от Бога!

Днеска споменът към теб отвежда,

а се лъжех, че без тебе мога.

 

Град на леки и безгрижни дни,

на добри и истински другари,

на любовни пламващи пожари,

на живот – без драми и сплетни.

 

Град на спомени – сияйни, скъпи,

и химери – глупави и тъпи,

на наивна вяра в своя род

и мечти за по-добър живот.

 

Вярвах, че не си ми нужен ти,

исках да съм по-далеч от тебе.

Днес пъстрееш в сивите мечти

и от въздуха си по-потребен!

 

Но защо, когато имам много

и животът е така красив,

не разбирам колко съм щастлив,

а отсъждам глупаво и строго?!

 

Вече знам кое си заслужава

и кое наистина си струва;

знам, че то с пари не се купува

и че всеки жив го притежава.

 

Та това са първите любови

и семейството ми, и другарите,

може другаде да срещна нови,

ала те не ще са като старите.

 

Другаде, възможно е, живота

да е по-добър, да бъде рай,

ала днес твърдя навред с охота:

„Най-красив е Родният ми край!“

 

***

 

Ти си меко слънце в зимен ден

и във вечер лятна ведър хлад,

ти си най-безценното за мен,

мой любим провинциален град!

 

Писано: 2014-2015, София

© Раммадан Л.К. Todos los derechos reservados

Comentarios
Por favor, acceda con su perfil, para poder hacer comentarios y votar.
  • Радвам се, че стихотворението е породило емоции и е възкресило далечни спомени...
  • Всеки си има родно гнездо,и е за него най-хубаво то!С много топлота си го написал.
  • Носталгия по родния край! Службата ми налагаше някога да пътувам до Гоце Делчев и околните села - Кочан, Слащен, Туховище, вечер при възможност се връщах в града или спях по селата. Имаше чудесни и гостоприемни хора. Твоя стих ме върна неусетно към града за да си припомня тези пътувания. Благодаря за този трогателен стих!...
Propuestas
: ??:??