Изгнание
На гурбетчиите
За далечната чужбина
се излъгах да замина –
на изгнание в Сибир.
(Всъщност тръгнах да печеля...)
От неделя на неделя
стана ясно най-подир:
тука няма келепир.*
Три години отлетяха
и по родната ми стряха
поналегна ме тъга.
(С други думи ми омръзна.)
Казах си: "Защо да мръзна
и да газя тук снега.
За какво и докога?..."
Договорът ми изтече,
слава богу, туй пресече
доброволния затвор.
Само спомен ще остане
за несгоди и страдания,
за лишения и мор –
и ни слава, ни позор.
____________________________________
келепир (тур.) – полза, печалба, изгода
1992г.
© Красимир Тенев Todos los derechos reservados
Мадрид обаче го обичам и за сега не мисля да го напускам, както и да звучи.
Поздрави!