Непостоянна като мисълта
и като вятъра случайна.
Сравнявали са я с' сърна,
със котка
и със нощ потайна...
Възпявали са я и тъпкали в калта,
обичали са я и изоставяли,
в нозете ù са сваляли света,
но никой мъж не я е разгадавал...
Смехът ù прави с него чудеса,
в косите вятъра душата му влудява
и трезвите му мисли разпиляват се...
Привидно е далечен, горд нехаен,
но тихият ù плач го покорява...
Сънува нощем светлото ù тяло
и учи се да губи, да прощава...
Защото там, напред,
без крехките ù рамене,
той, силният, би паднал...