4 jul 2012, 8:08

Живяли крал и хубава кралица...* 

  Poesía » Otra
2108 0 5

 

Живяли крал и хубава кралица...*

 

... Живяли крал и хубава кралица

във старо време, в някаква страна

и гърбав шут със песни ги развличал,

но дързък бил той често в песента...

 

На шутовете то е позволено-

минава всичко просто за шега

и тъй живота там във забавления

лудувал като пролетна река...

 

... Обичал краля своята кралица,

но за беда бил болестно ревнив

и дразнел се от шута, че наднича

във деколтето й със поглед похотлив...

 

А там трептели с белите овали

от слънце нецелувани гърди

и толкова красиви, че едва ли

могъл би някой да им устои...

 

Бил шута влюбен в младата кралица,

обсебен от чаровната й власт

и знаел, че очаква го тъмница

щом стане явна скритата му страст...

 

Кралицата, разбрала че е влюбен,

дори се забавлявала с това

и знаейки, че нощем той е буден

разхождала се гола и сама...

 

Веднъж обаче шута не изтраял

и в чудна песен думи заредил,

и с песента си, литнала в Безкрая,

за любовта си дръзко заявил...

 

... За зла беда във тази нощ и краля

бил буден и разхождал се навън-

и той от страст обсебен бил във тая

вълшебна нощ, загубил своя сън...

 

Дочул обаче песента на шута

от сляпа ревност в миг се разлютил

и без да мисли, в същата минута

със меча си кралицата обезглавил...

 

Извикал шута той и заповядал

отново да изпее песента

и казал му: „О шуте, за награда

ти давам тая прелестна глава!..”

 

д-р Коста Качев

                                                    

*това е една много, много стара песен, която пеехме

обикновено след полунощ, когато виното

намаляваше, а желанията се засилваха...

© Коста Качев Todos los derechos reservados

Comentarios
Por favor, acceda con su perfil, para poder hacer comentarios y votar.
  • Една приказка с тъжен край.
    Докторе, можете да усмихнете и в миг да разплачите четеца!
    Словото Ви е дар.
  • Хубава приказка!Строен стих!Поздрав!
  • Тц,тц - не можа ли да обезглави гърбавия шут, ами хубавата кралица! Харесах!
  • Великолепно! Поздравления!
  • Приказка с тъжен край...
    Много ми хареса!
Propuestas
: ??:??