26 jun 2007, 10:27

Как се яде диня 

  Poesía
1433 0 11
 

                                         КАК СЕ ЯДЕ ДИНЯ.


Две кокотки-узунджовки питаха светиня:

- Дядо попе, научи ни как се яде диня?


- Много хубаво  е, че сте тука, в манастира,

баш до извора, от който рЯката извира!


Първо - динята ви трябва да е  изстудена.

Второ - ни да е презряла, ни да е зелена!


Затова е много важно който я избира:

с длан като я плеснеш, трябва леко да вибрира!


След това да  се нареже на толкоз  парчета,

колкото сте се събрали моми и момчета.


После всеки да посегне и парче да взЕме,

но да бъдат всички равни, та кавги да нЕма!


Много важно е и друго нещо да се знае:

който своето резЕнче  изгризе до края,

без червено да оставя - ще го пуснат в рая!


А на динята сърцето, дето е в средата,

то да се даде на попа  - заради брадата!


Че, през лятото, брадата за да е красива,

трябва във сърце от диня да се поотрива!


След това в едно найлонче сбирате корите

и се носят на  свинете или на козите:


както в извора водата винаги е бистра,

тъй край извора земята  да остава чиста...


Боже, толкова приятен поп да ни се случи:

как подробно ни разказа и как ни поучи!

© Ангел Чортов Todos los derechos reservados

Comentarios
Por favor, acceda con su perfil, para poder hacer comentarios y votar.
Propuestas
: ??:??