КАК СЕ ЯДЕ ДИНЯ.
Две кокотки-узунджовки питаха светиня:
- Дядо попе, научи ни как се яде диня?
- Много хубаво е, че сте тука, в манастира,
баш до извора, от който рЯката извира!
Първо - динята ви трябва да е изстудена.
Второ - ни да е презряла, ни да е зелена!
Затова е много важно който я избира:
с длан като я плеснеш, трябва леко да вибрира!
След това да се нареже на толкоз парчета,
колкото сте се събрали моми и момчета.
После всеки да посегне и парче да взЕме,
но да бъдат всички равни, та кавги да нЕма!
Много важно е и друго нещо да се знае:
който своето резЕнче изгризе до края,
без червено да оставя - ще го пуснат в рая!
А на динята сърцето, дето е в средата,
то да се даде на попа - заради брадата!
Че, през лятото, брадата за да е красива,
трябва във сърце от диня да се поотрива!
След това в едно найлонче сбирате корите
и се носят на свинете или на козите:
както в извора водата винаги е бистра,
тъй край извора земята да остава чиста...
Боже, толкова приятен поп да ни се случи:
как подробно ни разказа и как ни поучи!
© Ангел Чортов Всички права запазени