20 mar 2007, 13:01

КАКВА МОМА ВИДЯХ, МАМО 

  Poesía
1778 0 7

КАКВА МОМА ВИДЯХ, МАМО

         (По народна песен)

 

Каква мома видях, мамо,

снощи на хорото,

на мегдана, край герана,

там, насред селОто.

 

Косите й бяха, мамо,

като от коприна,

бузите й – ален божур,

нежни като крина.

 

Веждите й вити, мамо,

пиявици черни,

челото й – росен здравец,

хризантеми бледни.

 

Очите й ясни, мамо,

перуники сини,

устните й – мак разцъфнал

сред китни градини.

 

Зъбите й равни, мамо,

като бисер бели,

гърдите й – луни кръгли,

праскови узрели.

 

Снагата й тънка, мамо,

кръшна и игрива,

дето мине, леко стъпва,

като самодива.

 

 

 

Със усмивка беше, мамо,

като слънце ясно,

а смехът й там звънеше

чисто и прекрасно.

 

Може да е бедна, мамо,

да не е имотна,

но е хубава, добра е

и много работна.

 

Който вземе тая мома,

нежна, млада, здрава,

няма никога, знай, мамо,

той да съжалява.

 

С нея, радостно, щастливо

той ще си живее

и сърцето му, от обич,

весело ще пее.

 

Най-богат си не с парите,

и не със имота,

а до себе си щом имаш

другар във живота.

 

Сал едно се моля, мамо,

в радост, в мъки черни,

те да се разбират двама

и да са си верни...

03. 07. 1995 г.

Кюстендил

 

© Емил Манов Todos los derechos reservados

Comentarios
Por favor, acceda con su perfil, para poder hacer comentarios y votar.
Propuestas
: ??:??