Ведър поздрав, мъничка усмивка,
колко повече му трябва на човек?
Напук обаче сякаш гипсови отливки,
намръщени сме все и няма лек.
Виж, ако си цакал някой будала -
близък твой или напълно непознат,
може би ще се засмееш и похвалиш,
ще разкажеш как, къде и с кой похват.
Или местен чорбажия в сделка,
ако изгори със сума ти пари.
По-шумно даже и от ярмомелка,
присмиваш се на чуждите беди.
Най-лесно се отсъжда от скамейка.
Вместо да се взираш в чужди дни -
шанса твой преди да е офейкал,
ти две ръце към него протегни.
Че само този, който не работи,
е единствения, който не греши.
© Серафим Аянски Todos los derechos reservados