(из цикъла „Вицове в рими”)
Сред прерията в прах и зной
на запад язди устремено
през хълми, долове зелени
един самотен каубой.
Достигна до един поток
и каза: „Аз съм каубой,
ще го прескоча с коня мой,
какво от туй, че е широк!”
Прескочи го. След време той
достигна до една река.
„Ще я прескоча пак така,
защото аз съм каубой!”
Прескочи я. След някой час
пред пропаст се изправи той.
„Нали съм славен каубой -
и нея ще прескоча аз!”
Прескочи я със своя кон
и пак на запад язди той.
Под слънцето, сред прах и зной
изправи се пред Гранд Каньон.
„Ще го прескоча с коня мой
и него!” Само че тогаз
продума конят му на глас;
„Ти скачай! Ти си каубой!”
© Ангел Веселинов Todos los derechos reservados