25 may 2023, 13:13

Колорит 

  Poesía » Otra
238 8 6

 

Без празници, без делници и без любима,
небръснат и невчесан по стандарта,
на босо през просòто, на босо по килима –
поетът е отдавна "бита карта".

 

Той може като свещ от овча лой да гасне,
когато му подрежат с бяс крилата. 
Пред себе си да бъде честен и наясно,
предрекъл на смъртта си необята.

 

Едни ще тикат стръвно тиквата след бала,
а друг на сметка ще си купи слава.
Прекрачил летвата изгнила на морала –
пророчески ще пие до забрава.

 

В един портрет недорисуван ще остане,
поетът без любима и без къща –
когато сивите ви сенки му се кланят,
от прашното платно да ви прегръща.

 

Научих се, натрупал дати и несрети,
да казвам всичко с думи от мастило:
дори тъгата сърцееда на поета,
е пъстра като циганско чергило. 

 

© Димитър Никифоров Todos los derechos reservados

Comentarios
Por favor, acceda con su perfil, para poder hacer comentarios y votar.
  • "Тъгата сърцееда на поета". Неповторимо и казващо толкова много. Поздравления, Митко!
  • Много силен и разтърсващ стих! Беше удоволствие да прочета!
  • "Едни ще тикат стръвно тиквата след бала,
    а друг на сметка ще си купи слава.
    Прекрачил летвата изгнила на морала –
    пророчески ще пие до забрава." !
  • Колорит!!!
  • Стихът ти е много хубав! Поздравления!
  • Пъстър и докосващ портрет с думи за поета.
    Поздравявам те.
Propuestas
: ??:??