17 ene 2011, 21:09

Леденият славей – Четвърти Коледен Творчески Фестивал 

  Poesía
452 0 2

Леденият славей

 

Навън снегът посипа всичко.

Стрехите са сковани в лед.

Ледът оформен като птичка.

А птичката - като от мед.

Залязва слънцето и шепне:

 - Защо ти, птичке, не летиш?

От мен страхуваш ли се? Трепнеш,

дори от уплах се топиш!

Завя от север вятър хладен,

погали птичката от лед,

погали човката ù гладен

и писна тя с звънлив гласец.

- Пред теб топя се, мило слънце,

наистина изпитвам страх!

Че няма да остане зрънце -

снежинки ледени кълвях!

-Но аз живот в Земята раждам,

че аз на всичко съм баща!

Как мога да не те изяждам?

Че жал ми става от това!

- Поскрий се, слънчице, зад планините.

Аз чакам коледната нощ!

И ако сняг вали от висините,

ще оживея в полунощ.

- Добре, напускам земните простори,

но утре, знай, че ще се върна чак!

Но ако Коледата не го стори,

не бих могъл да те пожаля пак!

Пристъпи слънцето зад планините.

Камбана звънна посред нощ.

Дванайсет пъти го повтори

със нежна и вълшебна мощ.

Под стряхата потрепна славей.

Разпери ледени крила

и ангел му прошепна - ставай!

И към небето с него полетя.

© Борислав Ангелов Todos los derechos reservados

Comentarios
Por favor, acceda con su perfil, para poder hacer comentarios y votar.
Propuestas
: ??:??