24 oct 2014, 9:08

Лира 

  Poesía » Otra
535 0 2

Лира

 

Поетът гали струните на девствената лира -

проплаква тихо тя със словото на тишината -

от изворчето на сърцето стихове извират,

които прогласяват: "Да живее свободата!"

 

Поетът е с камбаната на земната си болка,

звъняща за страдалеца и неговите тръни...

Той знае, че съдбата е горчива и жестока,

но казва: "Да живее пламъчето на духа ни!"

 

То пали огънчето на сърдечното огнище.

Подобно майчинската ласка там е топлината,

която е за всички страдащи, нещастни, нищи.

Поетът глас е: "Да живее в нас човещината!"

 

Не се навежда той пред имена и знатни титли -

прекланя се единствено пред името Христово.

Сърцето му е светещ храм на пламенни молитви,

възпяващ: "Да живее поетическото слово!"

 

Притихва лирата и по земята й отеква

звънът, а после стига до вратата на небето.

Баладата й е апотеозът за човека...

А лирата звучи от всички рани на поета.

© Върбан Колев Todos los derechos reservados

Comentarios
Por favor, acceda con su perfil, para poder hacer comentarios y votar.
Propuestas
: ??:??