Майсторът
(На Кольо Фичето)
Един голям българин с мистрия в ръка,
изграждаше черкви и чешми той някога.
За свойте събратя зидашв ги една по една,
и мостове чудни издигаше над голяма река.
Мостовете да събират човек с човека,
едно негово послание от миналия век.
Манастири да бъдат братята му близо до Бога,
да се събират и да слушат неговите слова!
Чешми правеше да отмарят след тежката работа,
да отпият и намокрят морно чело, да вдигнат глава.
Да дойде на чешмата с менците си девойка една
и да отпие от тях любимия й, от нейната вода.
Остави свойте следи човека на българска земя,
на нашата земя той построй много чудеса.
Един обикновен , самоук майстор, добър човек,
показал ни и построил ценности от миналия век.
© Валентин Миленов Todos los derechos reservados